Последователи

вторник, 13 август 2013 г.

Египетска торта


















Източник: http://www.epicmeals.bg/recipe/2756


Продукти:

за блатовете:

10 белтъка

10 супени лъжици захар

200 грама смлени лешници

2 супени лъжици брашно


за жълтия крем:

500 мл прясно мляко

10 жълтъка

10 супени лъжици захар

8 супени лъжици брашно

250 грама краве масло

3 прахчета ванилия


за сметановия крем:

500 мл течна сладкарска сметана

6 супени лъжици пудра захар


крокант:

150 грама захар

150 грама леко запечени и нарязани лешници




Разбийте белтъците и захарта на сняг. 
Прибавете постепенно брашното и ситно смлените лешници.
Разбийте отново до пълното смесване на продуктите.
Подгответе си тава с размер 26-27 см, намаслете я и набрашнете стените и дъното.
Разделете мислено сместа на 3 части и в предварително загрята на 180 градуса фурна изпечете 3 еднакви блата.
Не ги препичайте.

Оставете ги да изстинат напълно.
Имайте предвид, че ако ги подредите един върху друг, докато са горещи, ще залепнат един за друг.
Аз си изрязвам дълги дебели ленти хартия за печене, които излизат извън блатовете, и ги слагам между всеки блат.

По този начин после се отлепят лесно един от друг.

Сега да приготвим жълтия крем.
В половината прясно мляко разбийте с миксер много добре жълтъците, брашното и захарта.
Другата половина от млякото сложете на котлона да загрее.
Внимавайте да не загори.
Махнете го извън котлона и на тънка струйка добавете яйчената смес.
Върнете на котлона и го намалете много.
Тук вече е нужно голямо търпение, защото кремът трябва да се сгъсти на бавен огън.
Не спирайте да разбърквате.
Дори и да се получат бучици, не се притеснявайте, малко по-късно този проблем ще се коригира.
Когато кремът се сгъсти, махнете го от котлона, прибавете ванилиите.
Кремът трябва да бъде много гъст.
Оставете го да изстине.
Разбийте маслото на пухкав сняг и после прибавете към него яйчения крем.
Разбийте много добре с миксер, докато кремът стане гладък.
Оставете го в хладилника, за да стегне.

Покрийте го с фолио, за да не изсъхва отгоре.

Карамелизирайте захарта до получаване на кехлибарен цвят.
Върху голям лист хартия за печене сложете нарязаните лешници и изсипете върху тях карамела.
Когато той стегне натрошете до получаване на малки парченца, но не го натрошавайте на прах.

Разбийте сметаната и пудрата захар и прибавете към този крем кроканта.


Сглобете тортата в ринг с откопчаващи стени.
Именно такъв тип тава е от голямо значение за добрия финал.
Редете така: блат, жълт крем, сметанов крем и така до получаване на 3 такива последователности.
По желание декорирайте с натрошен карамел отгоре или с карамелизирани лешници.
Оставете да престои няколко часа в хладилник и тогава откопчайте ринга.
За по-свеж вид на карамела, направете го и го сложете малко преди сервирането.



Няма коментари:

Публикуване на коментар