Последователи

сряда, 14 август 2013 г.

Питка за здраве



















Продукти:

30 г мая
250 мл прясно мляко
5 с.л. кисело мляко
2 яйца+1 белтък
6 с.л. олио
около 600-700 г брашно
1 с.л. сол
1 ч.л. захар
около 60 г масло за намазване между питките
1 жълтък разбит с малко мляко и олио за намазване
сусам за поръсване


Маята се разтваря в прясното мляко заедно със захарта и шепа брашно. Сместта се оставя да втаса или да хване шапка. В брашното се прави кладенче и там се слагат останалите продукти. Изсипва се и втасалата смес. Меси се меко тесто. Оставя се да втаса. Разделя се на 2 равни части. Всяка половинка се дели на още 4. Всяка част се разточва на правоъгълник и се намазва с разтопено масло. Питките се поставят една върху друга, като четвъртата не се маже. Разточват се заедно на по-голяма кора - около 40 на 20 см. Навиват се на руло и се нарязват на триъгълници. Така се постъпва и с другата половина на тестото. Краищата на рулата се отделят за средата на питката, а останалите парчета се редят от външната страна като се редуват с върха и с основата към стената на тавата. Така приготвената питка се намазва с разбития с малко мляко и олио жълтък, поръсва се със сусам и се слага във фурната. Тук отново ще кажа, че обикновено не загрявам фурната преди да сложа питката вътре. Също така обикновено не оставям питката да втасва още веднъж преди печене. Фурната се загрява постепенно и питката ми има достатъчно време да втаса вътре преди да започне да се пече. Пека на 170* докато се изпече добре.




1 коментар:

  1. Великолепна е, така вкусна изглежда! Прегръдки от мен и хубава седмица :)

    ОтговорИзтриване