Последователи

събота, 17 август 2013 г.

Усукана питка с кашкавал





















Източник:Щъркелово гнездо http://ilrai.blogspot.com/2012/04/blog-post.html


Продукти:

200 мл прясно мляко
1 ч.ч. кисело мляко
3 яйца
5 – 6 с.л. олио
½ кубче прясна мая
1 ч.л. захар
1 с.л. сол
Брашно за меко тесто – около 700 г
50 г разтопено масло
200 г кашкавал




Маята се разтваря в млякото заедно със захарта и 3-4 с.л. брашно. Оставя се да шупне. В брашното се прави кладенче и там се слагат яйцата, като единият жълтък се отделя за намазване. Прибавят се и останалите продукти. Изсипва се млякото с маята и се меси меко тесто. Не слагайте всичкото брашно изведнъж, а прибавяйте постепенно, за да не стане прекалено твърдо тестото. След това се оставя да втаса, докато удвои обема си.

Втасалото тесто се разделя на три равни части. Всяка част се разточва на дълъг около три педи правоъгълник с широчина около 12 см. Първата кора се намазва обилно с разтопено масло и се поръсва с половината настърган кашкавал. Втората кора се слага върху първата и отново се маже с масло и се поръсва с останалия кашкавал. Слага се и третата кора и хубаво се притиска. Разточва се с точилка докато стане 4 педи дълго и 20 см широко. Така подредените и разточени кори се режат на две по дължина. Двете части се усукват и се поставят в предварително намазана тава, като питката се навива на руло. Оставя се да втаса около 15 минути, мажат се с разбит с малко вода или мляко жълтък и се слага да се пече без фурната да е загрявана предварително на 180* до златисто.

Няма коментари:

Публикуване на коментар