Последователи

неделя, 18 август 2013 г.

Кекс баклава




















Рецептата за тази баклава видях в турски сайт и с помоща на незаменимата ми приятелка Невин Исмет в превода, днес и се насладихме :)

Продукти за тестото:

1 каф.чаша прясно мляко
1 каф.чаша олио
2 яйца
1 бакпулвер
1 ч. лъж.лимонов сок
брашно за меко тесто

Продукти за кекса:

2 яйца
1 ч.ч. смлени орехи
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. прясно мляко
1/2 бакпулвер
1 ванилия
1 ч.ч.брашно

Сироп:
4 ч.ч. захар
4 ч.ч. вода
1 ч. лъж. лимонов сок

За заливане:
150 гр. масло

За разточване на корите:
нишесте

С продуктите замесваме меко тесто и го оставяме 10 минути да отпусне.През това време сваряваме сиропа и го оставяме да изтине. Приготвяме и кексовата плънка в следната последователност-яйцата със захарта,прясното мляко орехите,брашното с бакпулвера и ванилията.
От тестото оформяме 20 топчета с големина на орех.Всяко топче разточваме с точилката на лист с големина на кафената чинийка като ги ръсим с нишесте,редим ги едно върху друго 10 броя и получаваме две купчинки.
Всяка купчина разточваме  на лист с големина на дъното на тавата в която ще печем.Слагаме първата кора  в тавата,  заливаме кексовата плънка като я разтиламе с лъжица да покрие кората и слагаме втората кора.С нож нарязваме баклавата,като се стараем да разрежем и долната кора.Загряваме маслото и заливаме баклавата.Печем на 180 градуса.Изваждаме изпечената баклава изчакваме леко да поизтине и заливаме с вече изтиналия сироп.
ДА ВИ Е СЛАДКО!!!


Няма коментари:

Публикуване на коментар