Последователи

петък, 23 август 2013 г.

Домашна торта




















Тази торта ми напомня за годините когато бях млада булка, по празниците  я приготвяхме и се стараехме......Коя ще я направи по хубава и по сочна? Еееех,хубави години....... и така:


Продукти за блата:

8 яйца
22 суп.л. захар
20 суп.л. брашно
1 бакпулвер
1/2 есенция ванилия

сироп:
1 ч.ч. захар
2 ч.ч. вода


млечен крем:
1 литър прясно мляко
5 суп.л. с връх брашно
8 суп.л. с връх захар
1/2 есенция ванилия
1 пакет масло /125 гр./

за украса: смлени орехи

В купа разбиваме яйцата със захарта до пухкав крем.Прибавяме брашното смесено с бакпулвера,сипваме и ванилията и бъркаме с лъжица до хомогенна смес.Сипваме сместа в тавичка с диаметър 30см.,в която сме поставили преди това хартия за печене и печем в предварително загряла фурна на 180 градуса до готовност.
Вече охладен вадим блата и го разрязваме по хоризонтала на две еднакви части,получаваме два блата.
За приготвянето на сиропа е нужно в метален съд да карамелизираме захарта и сипваме водата,ври до разтварянето на карамела.
За крема,слагаме 2/3 част от млякото в метален съд заедно със захарта да заври.В отделен съд разтваряме брашното с останалата част мляко на каша,за да сме по сигурни че няма да се образуват "гранулки",прекарваме сместа през сито.Наливаме малко от врящото мляко /за да се уравновесят температурите/ и прибавяме сместа към врящото мляко при непрекъснато бъркане.Варим докато постигнем желаната гъстота,отнемаме от котлона,сипваме есенцията,пускаме и маслото и бъркаме докато се разтопи и усвои от крема.
Пристъпваме веднага /докато е горещ крема/ към сглобяване на тортата.Поставяме първия блат в подходящ поднос,сиропираме и разстиламе половината крем, слагаме втория блат- сиропираме и разстиламе с другата част на крема,както отгоре така и отстрани на тортата.Поръсваме тортата със смлени орехи и оставяме да престои 4-5 часа на хладно.
















ДА ВИ Е СЛАДКО!!!

2 коментара: