Последователи

събота, 10 август 2013 г.

Сеченица




















Източник: Щъркелово гнездо http://ilrai.blogspot.com/2012/08/blog-post_4.html

Продукти:
250 мл хладка вода
100 мл кисело мляко
4-5 ч.ч. брашно
½ кубче мая
3 ч.л. сол
60 г масло
8 с.л. заквасена сметана
около 350 г сирене


Млякото се смесва с водата и се разбърква хубаво. В брашното се натрошава маята и се слага солта. Изсипва се водата с млякото и се меси средно твърдо тесто. Тестото се разделя на 10 части, които се правят на топчета. Те се разточват с диаметър около една педя. Пет от така получените питки се мажат обилно с разтопено масло и се похлупват с останалите.
Тавата, в която ще се пече сеченицата се намазва с олио.  Пригответе си тава с диаметър от 25 до 28 см. Получените двойни питки се разточват на по-големи кори с размера на тавата, в която ще се пекат. Първата се слага  в тавата и се намазва с 2 с.л. заквасена сметана и се ръси обилно със сирене. Отгоре се слага следващата и отново се маже със сметана и ръси със сирене. И така до четвъртата кора. Последната се слага отгоре, реже се с остър нож на квадрати и се намазва с масло. Оставя се да втаса около 20-30 минути. Пече се в загрята на 170* фурна до златисто.

2 коментара:

  1. Като се замеси тестото оставя ли се да втаса, или се разделя веднага на части?

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте Ивет,тестото не втасва а само оформената вече сеченица :)
    ПОЗДРАВИ !

    ОтговорИзтриване