Последователи

петък, 23 август 2013 г.

Тиропита-гръцка баница






















Продукти за тестото:

3 ч.ч. брашно
1 яйце
1 ч.ч. хладка вода
1/2 ч.л. сол
1 ч.л. оцет
2 с.л. зехтин
нишесте за точене

плънка:

4 яйца
200 гр. натрошено сирене
200 гр. настърган кашкавал
3 с.л. прясно мляко
щипка черен пипер

3 с.л. зехтин за мазане на всеки лист

От горе посочените продукти за тесто,замесваме нито меко, нито твърдо тесто както се казва средно твърдо тесто.Разделяме го на три еднакви топки,завиваме го с чиста кърпа и го оставяме да почине  за половин час.През това време разбъркваме плънката от продуктите за нея.Като тя може да бъде и само сирене с яйца и мляко но е въпрос на вкус :).
Разточваме първото топче /като за разточването ползваме нишесте/ на кора, която да е по-голяма от размера на тавата в която ще печем баницата, краищата и да висят извън тавата.Намазваме кората с лъжица зехтин,слагаме половината плънка.

Разточваме вторият лист, /но вече с размера на тавата/, намазваме го с зехтина,разстиламе останалата част от плънката и завършваме баницата с третата кора /отново с размера на тавата/.Навиваме увисналите краища, намазваме с лъжица зехтин и нарязваме баницата на осем равни парчета.

Печем на 200 градуса за половин час.Вече изпечена баницата, поръсваме с малко вода и завиваме с кърпа за да омекне.
Добър апетит!!!


Няма коментари:

Публикуване на коментар