Последователи

четвъртък, 8 август 2013 г.

Ашуре






















1 ч.ч.счукана твърда пшеница
1/2 ч.ч. захар
1/4 ч.ч. счукани орехови ядки
1/4 ч.ч. стафиди
1 с.л. розова вода
1/2 ч.л. канела
3 ч.л. бяло нишесте


Начин на приготвяне
Житото се почиства, измива се и се оставя да кисне няколко часа в студена вода, след което се сварява в същата вода на тих огън (да омекне напълно). От него се отделя около 1/3. Останалото жито се претрива през цедка и се залива с житната слиз. Към получената каша, след като заври, се прибавят нишестето, размито с малко студена вода, захарта и оставените настрана сварени житни зърна. Сместа се вари на тих огън до сгъстяване. Накрая се прибавят сушеното грозде и розовата вода. Изсипва се във формички, поръсва се отгоре със счуканите орехови ядки и канелата. Поднася се, след като изстине и желира.

Няма коментари:

Публикуване на коментар