Последователи

неделя, 18 август 2013 г.

Богородична пита





















Продукти:

4 яйца
1 ч.ч.прясно мляко
1 ч.ч.лимонада
1 с.л. сол
2 с.л. захар
3 с.л.олио
1 ч.л. оцет
3 с.л. кисело мляко
1 кубче мая
около 1 кг. брашно

1 пакетче масло /125гр./

Разтваряме маята в част от топлото прясно мляко,захарта и шепа брашно за да направим закваската.Смесваме олиото с оцета в чаша, а в друга купа яйцата,лимонадата,прясното мляко,киселото мляко сипваме и олиото с оцета и разбъркваме.Пресяваме брашното,правим кладенче изливаме яйчната смес и закваската и замесваме меко тесто.Поставяме тестото в намазнен дълбок съд,завиваме го и оставяме да втаса 1 час.От втасалото тесто отделяме 5 равни топчета /моите 250 гр./,от останалото тесто отделяме едно малко топче /за орнамента/ а от другата част оформяме кръгла питка и поставяме в средата на намаслена тавичка /тя ще ни служи за център/.Разтопяваме маслото,взимаме едното от петте равни топчета и разточваме на не много тънка кора мажем с масло,разточваме второто и поставяме върху първото мажем с масло, и така и петте.Режем с нож първо на четири а после всяка четвъртинка  по на три триъгълника,навиваме на кифлички и ги редим около питката която е в средата.Мажем с жълтък разбит с 2 с.л.прясно мляко,правим някакъв орнамент на плодородието /в моя случай грозд/ с парченцето тесто върху средата на питката,поръсваме с мак или сусам /може и двете/ и оставяме да втаса за половин час.Печем на 180 градуса за около 30 минути.
ПРИЯТЕН АПЕТИТ!!!


1 коментар: