Последователи

събота, 10 август 2013 г.

Домашни солени кифлички






















Източник: http://rummylicious.blogspot.com/2010/07/blog-post_21.html


1 кг брашно

500 мл топло прясно мляко

200 мл олио

2 яйца + 1 белтък

1 с.л. захар

1 с.л. сол

1 с.л. суха мая (20 гр прясна)

Ще ви трябва още:

около 200 гр маргарин

около 200 гр сирене ( ако ще ги правите с плънка)

1 жълтък + 1 с.л. олио + 2 с.л прясно мляко (за намазване отгоре)

малко сусам или ленено семе (за посипване)

Начин на приготвяне:

     Сложете маята и захарта в топлото мляко и изчакайте 5-10 минутки да шупне. Прибавете към тази смес олиото, двете яйца и белтъка от третото (жълтъка го запазете за намазване) и солта.
Изсипете получената смес в брашното и замесете гладко тесто. Тестото ще е доста мекичко, но това не трябва да ви притеснява. Така трябва да бъде! Сложете готовото тесто в голяма купа с капак или го покрийте с пластично фолио и го оставете на топло да втасва, докато увеличи обема си два пъти.
     Ако ще им слагате плънка от сирене, ви съветвам да си я подготвите сега, за да ви бъде по-лесно, като започнете да оформяте кифличките. Натрошете сиренето и го смесете с размекнатия на стайна температура маргарин. От сместа си оформете 32 еднакво големи топчета (по едно за всяка кифличка) и ги подредете в подходящ съд.
     Когато тестото е втасало, намажете работната си повърност с малко олио и го извадете върху нея. Оформете го на дълъг "салам" и го нарежете на 32 парченца. Всяко парченце, разплесквайте леко с ръце и след това разточвайте на около 30 см дълга елипса. Срязвайте по три процепа в далечната от вас 1/3 част на тестото. Слагайте в близкия до вас край малко парченце мек маргарин или едно от предварително приготвените топчета от сирене и маргарин. Навивайте на стегнати рулца, като докато бутате напред за да ги навиете, бутате и леко с дланите си настрани (към краищата на кифличката), за да се издължат и да се разпредели плънката (или маргарина) равномено по дължината им. От време на време намазвайте с по малко олио повърхността на която разточвате, за да не ви се лепи тестото по нея.
     Подреждайте оформените кифлички на разстояние една от друга, в помазана с маргарин тава. Покрийте ги с чиста кърпа и ги оставете отново да втасат. Ако искате кифличките ви да не се допират една до друга, използвайте две тави за печенето им, защото се "надуват" доста във фурната.
     След като втасат, намажете ги със смес от жълтъка, олиото и млякото. Поръсете ги със сусама или лененото семе и ги сложете в загрята на 180 градуса по Целзий фурна. Изпечете ги до златисто и им се наслаждавайте!

Няма коментари:

Публикуване на коментар