Последователи

събота, 17 август 2013 г.

Дърпана баница



Продукти:

около 800гр. брашно
1 равна супена лъжица сол
400 мл. топла вода
300 гр. сирене

Замесваме меко тесто разделяме го на 25 малки топки /колкото яйце/ завиваме ги с кърпа и ги оставяме да починат 30 минути върху набрашнен плот.
През това време нагряваме в отделен съд (тиган) около 300 мл. мазнина (олио,мас или масло) и оставяме леко да се охлади.В друг съд натрошаваме сирене колкото желаем но не по малко от  300 грама.
Тавата в която ще печем баницата намазняваме с твърда мазнина (мас,масло,маргарин).Всяко топче потапяме в мазнината и започваме да разтегляме топчетата едно по едно на лист, и да ги редим едно върху друго като между всеки лист слагаме лъжичка мазнинка,поръсваме сиренце и така завършваме с лист.

Притискаме краищата на баницата и ги подвиваме отдолу под нея и разтегляме баницата към краищата на тавата.

Изсипваме остатъка от мазнината върху нея и я поставяме  да се пече в гореща фурна на 250 градуса.Когато баницата добие златист цвят намаляме фурната на 180 градуса и я покриваме с фолио.След като се изпече вадим от фурната поръсваме с шепа студена вода отгоре, и я завиваме за 10 минути с кърпа за да омекне.

Няма коментари:

Публикуване на коментар