Последователи

четвъртък, 8 август 2013 г.

Турска баклава




















Източник: Щъркелово гнездо http://ilrai.blogspot.com/2010/10/blog-post_9081.html

за тестото:
3 яйца
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. олио
1 бакпулвер
1 ч.л. оцет
1/2 ч.л. сол
около 1 кг брашно

За пълнеж:
2 ч.ч. счукани орехи

За заливане:
200 г масло

За точене:
натурално нишесте

За сиропа:
4 ч.ч. захар
5 ч.ч. вода
няколко капки пресен лимонов сок

Замесваме меко тесто от продуктите за него.Разделяме го на 30 еднакви части,които оформяме на топчета.Всяко топче разточваме на кора с големина на чиния (от чаен сервиз).Нареждаме разточените кори една върху друга по 10 броя,като помежду им поръсваме обилно с нишесте.
Всяка група от 10 кори,наведнъж разточваме на една кора с големина според диаметъра на тавата- при мен 36 см.
Поставяме първата кора в тавата и върху нея изсипваме и разпределяме равномерно едната чаша счукани орехи.Поставяме втората, отново орехи и покриваме с третата кора.Нарязваме на малки ромбоиди.Заливаме с разтопеното масло и печем на 160 градуса в предварително загрята фурна около час.


Правим си сиропа за нея,като в тенджера смесваме водата със захарта и поставяме да заври.
Той трябва да ври около 10 минути и прибавяме лимоновия сок.

Охладената баклава,заливаме с горещия сироп,завиваме с алуминиево фолио и оставяме да се охлади.
ДА ВИ Е СЛАДКО !!!



2 коментара:

  1. Страхотна баклава, нали?
    Благодаря за доверието!

    ОтговорИзтриване
  2. Илианка,благодаря за прекрасната рецепта :)

    ОтговорИзтриване