Последователи

неделя, 22 септември 2013 г.

Еклерова торта с крем Брюле




















 За блата:
6 яйца
180 гр. Захар
160 гр. Брашно

Разделяме белтъците от жълтъците,като първо разбиваме белтъците на гъст сняг а жълтъците със захарта на пяна.Смесват се двете смеси като бавно разбъркваме с дървена лъжица и накрая прибавяме и пресятото брашно. Намазняваме скопчаваща форма с диаметър 26 см.,поръсваме с брашно,изсипваме сместа и печем на 160 градуса в предварително загряла фурна.Получаваме дебел пандешпанов  блат който вече студен спокойно разделяме на два блата.

За еклерите:
250 мл. Вода
75 гр. Масло
150 гр. Брашно
1 ч.л. захар
Щипка сол
4 яйца

Слагаме в тенджерка водата,маслото,захарта и солта  поставяме на котлона и след като сместа заври отнемаме от котлона.Прибавяме наведнъж брашното и бъркаме енергично докато получим гладко тесто, което се отделя от стените на съда.Оставяме тестото да изстине и прибавяме яйцата едно по едно, като непрекъснато бъркаме.В покрита с хартия за печене тава, оформяме с чаена лъжичка малки /колкото лешник/ еклерчета ,и ги изпичаме в предварително загрята фурна на 200 градуса.  

За крема на еклерите:
500 мл. Прясно мляко
4 белтъка
80 гр захар
70 гр. Брашно
30 гр. Краве масло
1 ванилия
 В дълбок съд разбиваме белтъците със захарта докато сместа побелее,прибавяме брашното и ванилията.Слагаме млякото заедно с маслото да заври и както е вряло при непрекъснато бъркане на тънка струя изливаме бавно в белтъчната смес.Връщаме на слаб огън за да се сгъсти крема и щом заври отнемаме от котлона и оставяме да изстине.Еклерите пълним с шприц .

Крем  Брюле:
1 литър течна сметана
8 жълтъка
10 с.л. захар
2 пакетчета ванилия
3 желатина

В тенджера слагаме сметаната да заври,прибавяме и разбитите на крем жълтъци,захар и ванилия като бъркаме непрекъснато.След като заври отнемаме от котлона и прибавяме разтворения  на водна баня желатин,оставяме да се охлади.
Захарен сироп за сиропиране на блатовете:
1 ч.ч. захар
2 ч.ч. вода

Пристъпваме към сглобяване на тортата като в скопчаващата форма поставяме единия блат поливаме с половината захарен сироп.Нареждаме еклерите плътно,изливаме и студения крем Брюле,слагаме втория блат поливаме и него със захарен сироп и оставяме в хладилника за една нощ.
Откопчаваме внимателно формата като си помагаме с мокър нож да отлепим тортата от стените на формата.

Правим карамелена глазура от:
3 с.л. мед
20 гр.шоколад
2 с.л. вода
30 гр. Краве масло

Слагаме водата с меда на котлона докато се карамелизира,добавяме натрошения шоколад и ванилията,като варим на слаб огън при непрекъснато бъркане.След като се сгъсти отнемаме от котлона и добавяме маслото.
Изсипваме горещата глазура върху тортата и бързо разстиламе преди да е изстинал карамела.
Отгоре украсяваме със захарна глазура при мен произволно, но може и на фигурки по ваше желание приготвена с:
150 гр. Пудра захар
3 с.л. вода
20 гр. Краве масло

Пресятата захар заливаме с горещата вода,добавяме разтопеното и горещо масло,разбъркваме добре и с помощта на шприц украсяваме тортата.
Накрая разбиваме 250 мл. Течна сметана,украсяваме тортата и поръсваме с шоколадови пръчици.

 


                                                                                                                                         
                                                                                                                 




















ДА ВИ Е СЛАДКО !!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар