Последователи

събота, 26 октомври 2013 г.

Сладкиш "Ябълкови квадрати"





















Продукти за тестото:

400 гр. Брашно
100 гр. Захар
250 гр. краве масло
Настъргана кора на 1 лимон
1 бакпулвер
3 с.л. кисело мляко
2 жълтъка

Плънка:
4-5 с.л. сладко /моето е от праскови/
1,200 кг. Ябълки
Сока на 2 лимона
100 гр. захар
1 ч.л. канела
2 ванилии
100 гр. Стафиди
100 гр. Счукани на по едро орехи

Пудра захар за поръсване

Смесваме брашното,захарта,студеното масло /нарязано на филийки/,настърганата лимонова кора,бакпулвера,киселото мляко,жълтъците и замесваме гладко тесто.Разделяме тестото на две равни части и ги увиваме в свежо фолио поотделно,и поставяме в хладилника така да престоят два часа.
През това време си правим плънката като първо почистваме ябълките от корите и семената и нарязваме на тънки филийки.Поставяме ги в тенджера,заливаме ги с лимоновия сок,добавяме захарта,ванилията,разбъркваме леко и така задушаваме около 5 минути,сваляме от огъня и добавяме канелата и стафидите като внимателно разбъркваме за да не се скашат ябълките.


В правоъгълна тава поставяме лист хартия за печене и изрязваме листа по контурите на дъното,като върху него с пръсти оформяме кора от едната топка тесто.Загряваме фурната на 180 градуса и запичаме за 10 минути,изваждаме недоизпечената кора от фурната и намазваме със сладкото,поръсваме с половината орехи,изсипваме ябълковата смес и заравняваме,поръсваме и останалите орехи и накрая с помощта на ренде настъргваме и другата част на тестото.
Връщаме тавата във фурната и печем за още 40-45 минути.Готовия сладкиш изваждаме от фурната и тавата и поставяме върху скара да се охлади напълно.Нарязваме го на квадрати с големина по наше желание и обилно поръсваме с пудра захар.


































ДА ВИ Е СЛАДКО !!!

2 коментара:

  1. Миме, разкошно ябълково удоволствие :)

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотен сладкиш, с богата и сочна плънка, голяма вкусотия е със сигурност :)

    ОтговорИзтриване