Последователи

неделя, 24 ноември 2013 г.

Торта "Наполеон"




















Продукти за блатовете:

2 яйца
400 гр. Масло или маргарин
150 мл. Вода
750 гр. Брашно
3 с.л. коняк
1 с.л. оцет
Щипка сол

За крема:
1 ½ л. прясно мляко
7 жълтъка
360 гр. Захар
3 ванилии
100 гр. Брашно
200 гр. Краве масло

В малка купа разбиваме яйцата и прибавяме водата,коняка,солта и оцета.В по голяма купа пресяваме брашното и правим кладенче в средата,сипваме яйчната смес и накъсваме маргарина на парчета,месим докато се усвои всичкото брашно ако е необходимо добавяме малко  до получаването на меко и еластично,нелепнещо тесто.Увиваме го в найлоново фолио и оставяме в хладилника за два часа като през това време си приготвяме крема.
Сипваме млякото /без 300 мл./ в тенджера и го поставяме на котлона да загрее.В друга тенджера разбиваме жълтъците със захарта,прибавяме брашното и сипваме по малко от млякото /отделеното/  до рядка каша. Намаляме котлона на средна степен и поставяме тенджерата с  яйчната смес,с черпак наливаме от горещото мляко /един по един/ в сместа при непрекъснато и енергично бъркане /с  тел/ до сгъстяване на крема и отнемаме от огъня.В готовия крем прибавяме ванилиите и мекото масло и бъркаме докато маслото се разтопи.Оставяме крема на хладно място  за да се охлади като от време на време разбъркваме, за да не се получи суха кора отгоре.
За блатовете:

Разделяме тестото на 12 равни топчета.Върху хартия за печене разточваме от всяко топче на много тънка кора,очертаваме /аз използвах стената на скопчаваща форма/.....
…..печем заедно с изрезките.Така процедираме с всички топчета.

Отделяме изрезките, натрошаваме ги-ще ги ползваме за украса на тортата.
Пристъпваме към най лесната част сглобяването на тортата:
Поставяме един блат върху подходящ поднос и мажем с 3-4 с.л. с връх крем и редуваме блат,крем  отново блат и така завършваме с крем,мажем и отстрани тортата с крем.Украсяваме с натрошените изрезки и оставяме на хладно.Тортата трябва да престои най-малко 12 часа.



                                                 ДА ВИ Е СЛАДКО !!!

2 коментара:

  1. а нещо като набухвател не се ли слага?



    ОтговорИзтриване
  2. не,набухвател няма и не е нужен :) целта е да се получат бисквитени кори,които сле сглобяването с крема стават много меки

    ОтговорИзтриване