Последователи

неделя, 24 ноември 2013 г.

Пълнено пиле с картофки и сърмички





















За приготвянето на това ястие започваме със сърмичките, които приготвяме от предния ден преди Коледа за да ни е по лесно.

Продукти за сърмичките:

500 гр. кайма
1 ч.ч. ориз
Олио
Кисело зеле листа
1 глава лук /ситно нарязан/
1ч.л.червен пипер
Сол
черен пипер

Запържваме лука до омекване,прибавяме ориза и разбъркваме,поръсваме червения пипер и заливаме с 1 ч.ч. топла вода,посоляваме.След като ориза поеме водата,сваляме от огъня и оставяме да се охлади.Прибавяме каймата,черния пипер и смесваме много добре.От почистените от грубите части зелеви листа завиваме малки сърмички.

Продукти :
1 голямо пиле /бройлер/
100 мл. Олио
3 с.л.пикантина за пиле
1 с.л. червен пипер
2 с.л. соев сос
Малко сол

В купичка смесваме подправките заедно с олиото,почистеното,измито и подсушено пиле втриваме много добре навсякъде със сместа.

Продукти за плънката:
Картофи  /по възможност най дребните а количеството определяме според големината на кухината на пилето а подправките по наш вкус/ но задължителните са:
5-6 скилидки чесън /счукани/
1 с.л. шарена сол
60 гр.меко масло
Щипка черен пипер


Почистените,измити и отцедени картофи се смесват с подправките и маслото.

Намазаното пиле с подправки пълним със овкусените картофки и зашиваме прореза с конец и игла.В тава поставяме вече напълненото пиле а около него редим завитите сърмички,  на ред два според техния брой и обем на тавата.Заливаме ги с зелева чорба до нивото на сърмите,завиваме тавата с подмазана хартия за печене с олио и печем на 200 градуса за два часа.

Сервираме в подходяща чиния като нареждаме от всичко по малко полято леко със сосче от чорбичката.Много вкусно ястие което се приготвя у нас, не само на Коледа но и на семейните ни  празници.


ПРИЯТЕН АПЕТИТ !!!

2 коментара: