Последователи

понеделник, 23 декември 2013 г.

Коледен кейк










Първа плънка:
100 гр. Краве масло
60 гр. Галета
60 гр. Накълцани орехи
100 гр. Фин млечен шоколад с ядки
3 с.л. захар
½  ч.л. канела

Втора плънка:
200 гр. Фин млечен шоколад с ядки
120 гр. Смлени орехи
4 с.л.  захар
½ ч.л. канела
50 гр. Стафиди

За кекса:
200 гр. Краве масло
4 яйца
300 гр. Захар
200 гр. Кисело мляко 3,6%
300 гр. Брашно
2 бакпулвера на Д-р  Йоткер

За декориране:
Пудра захар
Захарно тесто

50 гр. Бренди

Накисваме стафидите в брендито за 2 часа.  Започваме с първата плънка:
В купа слагаме нарязания на малки кубчета шоколад, накълцаните орехи, захарта, канелата, галетата и изсипваме разтопеното и охладено масло, разбъркваме и увиваме в найлонов плик  след което поставяме в хладилник за да стегне.
За втората плънка в друга купа смесваме нарязания на ситно шоколад, смлените орехи, захарта, канелата, прецедените стафиди, разбъркваме добре и оставяме настрани.
В купа разбиваме яйцата на пухкав крем, добавяме разтопеното и охладено масло, киселото мляко и разбъркваме енергично. Прибавяме предварително смесените и пресети брашно и бакпулвери  на дози и разбъркваме бавно с шпатула.

Пристъпваме към сглобяването на кейка:
Намасляваме тавичка с диаметър 24 см. и поръсваме с галета. Разделяме кексовата смес  на три равни части и изсипваме едната част в тавата. Разделяме първата плънка на две части и поръсваме с едната част върху сместа. Разстиламе втората част от кексовата смес и посипваме цялата втора плънка. Отново разстиламе кексова смес и поръсваме с другата част от първата плънка. Поставяме кейка в предварително загрята фурна на 150 градуса за първите 20 минути, а след това на 180 градуса за около 30 минути.

. След като го извадим оставяме за 10 минути и обръщаме кейка в подходяща чиния, напръскваме го с останалото бренди от стафидите и го оставяме да се охлади напълно.

Декорираме с пудра захар и фигурки от захарно тесто (Коледна звезда).


                                                 ВЕСЕЛА КОЛЕДА !!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар