Последователи

неделя, 29 декември 2013 г.

Новогодишна орехова торта






















За блатовете:

8 белтъка
1 ч.ч. (240 мл.) захар
1 ч.л. лимонов сок
3 с.л. галета
2 ½ ч.ч. смлени орехи
1 ч.л. бакпулвер

За плънката:

1 портокал
120 гр. Захар

За крема:

500 мл. Прясно мляко
4 жълтъка
130 гр. Захар
2 ванилии
25 гр. Нишасте
25 гр. Брашно
200 мл. Сметана

За декориране:

200 мл. Сметана
Зелена и червена сладкарски бои
Портокалови корички за украса на елхата

Започваме с яйчния крем като затопляме малко млякото с ванилиите.Разбиваме с миксер жълтъците със захарта докато стане кремовидна смес и добавяме брашното и нишестето.Сипваме сместа в затопленото мляко и разбиваме с миксер докато се слеят двете смеси.Слагаме сместа на котлона на бавен огън и варим при непрекъснато бъркане докато получим гъст крем.Изсипваме крема в купа и след като се охлади го завиваме със свежо фолио,поставяме в хладилник за не по-малко от два часа.
За плънката настъргваме един портокал,първо кората а после и самия портокал като отстраняваме ципите.Получения сок смесваме със захарта и разбъркваме,оставяме настрана като периодично бъркаме за да се разтвори захарта.
За блатовете първо си изрязваме три кръга от пергаментова хартия с диаметър 28 см.,те ще ни трябват за печенето на блатовете.И така: разбиваме белтъците с лимоновия сок с миксер на бавни обороти за кратко, добавяме захарта и продължаваме с разбиването на силни обороти.Трябва да получим твърда и лъскава смес.Сипваме смесените смлени орехи,галета и бакпулвер и разбъркваме бавно с шпатула до еднородна смес.Застиламе пергаментовите кръгове в тавички и леко намасляваме,разпределяме сместа  и печем в предварително заграта фурна на 160 градуса за около 20 минути.
Преди да пристъпим към сглобяването на тортата в купа разбиваме сметаната и добавяме крема на части при непрекъснато бъркане с миксер.За сглобяването поставяме първия  блат в подходяща чиния,мажем с портокаловата плънка а после и с крем,втори блат отново портокалова плънка и крем .Така процедираме и с третия блат а с останалия крем мажем тортата отстрани.

Стигаме до украсата на тортата, като за нея разбиваме 200 мл.сметана  и части от нея оцветяваме.При декорирането използваме новогодишни фигури (топки ,камбанки,звездички при мен елха). 

                                                  

Няма коментари:

Публикуване на коментар