Последователи

петък, 13 декември 2013 г.

Сладкиш Коледно опиянение





















Продукти за блата:
4 яйца
1 ч.ч. /240 мл./ захар
1 ч.ч. олио
2 ч.ч. галета
2 ч.ч. нарязани орехи
1 пакетче канела
1 бакпулвер
Кората на 1 портокал настъргана

За сиропа:
1 ч.ч. захар
2 ч.ч. вода
1 ч.л. лимонов сок
4 зърна карамфил
3 с.л. коняк

За крема:
2 пудинга Ванилия на Йоткер
100 гр. захар
1 литър  прясно мляко

За глазурата:
200 гр. Натурален шоколад
200 гр. Сметана
50 гр. Мед
1 равна с.л. нишесте

Първо си приготвяме сиропа,като той трябва да поври 5 минути и след като го отнемем от огъня добавяме коняка.
Разбиваме с миксер яйцата със захарта до пухкав крем и добавяме на дози олиото при непрекъснато бъркане.
В купа смесваме галетата,канелата,бакпулвера, настърганата кора на портокала и добавяме към яйчната смес като леко разбъркваме с шпатула.Добавяме орехите  и отново разбъркваме до хомогенна смес.
Изсипваме сместа в правоъгълна или квадратна тава намазана с олио и печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути.
Внимателно с лъжица заливаме охладения сладкиш със сиропа.
Приготвяме си крема според  указанията на опаковката  и вече изстинал  го разстиламе върху блата след като сиропа попие.
В малък метален съд загряваме сметаната и малко преди да заври я сипваме върху начупения на кубчета шоколад , меда и нишестето и бъркаме добре докато получим хомогенна смес.
Оставяме глазурата да се охлади и леко изсипваме върху крема.
Готовия сладкиш съхраняваме на хладно.






                                                ДА ВИ Е СЛАДКО !!!

3 коментара:

  1. Миме, много интересен и сочен сладкиш :) не съм правила сладкиш с галета до сега :)

    ОтговорИзтриване
  2. "Готовия сладкиш съхраняваме на хладно."
    Дали ще остане за съхранение на хладно І-)
    Изглежда страхотно, а предполагам, че е вкусът ще на ниво :-)

    ОтговорИзтриване