Последователи

четвъртък, 2 януари 2014 г.

Торта с бишкоти и карамелено сметанов крем





















За блата: /ч.ч.-240 мл./
2 яйца
½ ч.ч. захар
½ ч.ч.брашно
3 пакета бишкоти

За крема:
1 литър прясно мляко
10 с.л. захар
2 яйца
7 с.л. брашно
2 ванилии
500мл. Сметана
2 желатина

Сироп:
1 ч.ч.захар
2 ч.ч. вода

За блата разбиваме яйцата със захарта на пяна и прибавяме брашното.В скопчаваща форма поставяме на дъното хартия за печене,намазваме я с малко олио и изсипваме сместа.Печем на 200 градуса до готовност.
За крема в купа разбиваме яйцата прибавяме 300 мл.мляко ,брашното и ванилиите.В тенджера слагаме захарта и я поставяме на котлона да се карамелизира  до светъл карамел,наливаме останалото мляко.След като карамела се разтвори прибавяме яйчната смес и бъркаме до сгъстяване на крема,отнемаме и оставяме да се охлади напълно.В голяма купа разбиваме сметаната,прибавяме разтворените желатини и при непрекъснато бъркане добавяме на части охладения крем.
Приготвяме си и сиропа от захарта и водата,сваряваме го и го оставяме да се охлади в него ще потапяме бишкотите.
Пристъпваме към сглобяването на тортата,в подходящ съд поставяме блата сиропираме с няколко лъжици сироп и поставяме стената на скопчаващата форма.Нареждаме сиропираните бишкоти вертикално в кръг,сипваме от крема,редим вече хоризонтално бишкоти и крем ,отново бишкоти и завършваме с крем.Поставяме в хладилник да стегне желатина,премахваме стената на формата и украсяваме по желание( при мен шарени захарни пръчици).


                                                ДА ВИ Е СЛАДКО !!!


Няма коментари:

Публикуване на коментар