Последователи

събота, 22 февруари 2014 г.

Спаначен пай „Слънце”




















За тестото :
·         400 гр брашно
·         2/3 ч.ч. зехтин
·         1 ч.ч. бяло вино
·         1 равна ч.л. сол
·         1 бакпулвер

За плънката :
·         340 гр сварен спанак
·         340 гр сирене
·         1 яйце
·         100 гр кашкавал
·         Сол
·         Малко галета за поръсване

1 жълтък  и 1 ч.л. зехтин за намазване
Семена за поръсване

Замесваме меко тесто от продуктите за него,увиваме го в найлоново фолио и оставяме на стайна температура да престои, докато правим плънката.
От сварения и изстискан спанак отделяме 340 гр и го поставяме в купа.Към него прибавяме натрошеното сирене, яйцето и посоляваме на вкус.Разбъркваме добре,  за да се смесят равномерно съставките.
Отделно настъргваме кашкавала в чиния.
Разделяме тестото на две равни части.Върху хартия за печене (за да ни бъде по-лесно пренасянето на пая в тавата) с помощта на точилка разточваме едната част на кръг с диаметър 30 см.Отделно (извън хартията) разточваме и другата част със същия диаметър.
Поръсваме първия кръг с галета,която поема  влагата,  останала в спанака.Една четвърт от плънката поставяме във вид на топче в центъра на кръга,  а останалата част в кръг на разстояние от спаначеното топче.

Поръсваме отново  плънката с галета и настъргания кашкавал.

Покриваме  с втория лист тесто и поставяме купа с отвора надолу върху топчето в центъра и натискаме леко, за да се получи вдлъбнатина.


Краищата  пресоваме с помощта на вилица.
Нарязваме  пая на парчета с дебелина 2 см,като разреза стига до купичката и леко усукваме всяко парче с плънката нагоре.


Отстраняваме купата и намазваме купчинката с разбития жълтък.Преместваме готовия пай с хартията върху подходяща тава.

Печем на 180 градуса в предварително загрята фурна  около 30 минути.



                                                         ДА ВИ Е СЛАДКО !!!

1 коментар:

  1. супер изглежда,и предполагам,че и супер е вкусно,благодаря за рецептата и снимките!

    ОтговорИзтриване