Последователи

четвъртък, 6 февруари 2014 г.

Гевреци със сусам



















 Източникът на рецептата е моята вкусна J кулинарна приятелка Петя Цанкова
     https://www.facebook.com/photo.php?fbid=513236468707019&set=a.350740091623325.84557.100000620115929&type=3&theater

Продукти :

2 яйца без единия жълтък
200 мл топло прясно мляко
20 гр прясна мая или 1 пакетче суха мая
2-3 с.л. олио
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
400 гр брашно
За намазване: 1 жълтък+1 ч.л. олио
За поръсване сусам,мак или микс от семена

Разтваряме маята в затопленото мляко със захарта и 2 с.л. брашно и оставяме настрани до шупне за около 10 минути.
В по дълбока купа пресяваме брашното и добавяме солта,олиото,яйцето+белтъка и шупналата мая.Замесваме еластично тесто което не трябва да лепне .Намасляваме тестото,поставяме в купата завиваме с найлоново фолио и кърпа и оставяме на топло докато удвои обема си.Втасалото тесто разделяме на 20 еднакви по големина топчета.Всяко топче разточваме  отначало между дланите,а после върху намаслен плот на дълги фитили около 40 см.Усукваме два по два фитилите а краищата слепваме.Така оформените гевреци редим в тава постлана с пергаментова хартия на разстояние един от друг.

Намазваме ги с помощта на четка с разбитите жълтък и олио и поръсваме със семена.Оставяме да втасат на топло за около 15 минути.Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса,до получаването на приятен златист загар.Внимаваме да не ги препечем J !!!

                                                    ДОБЪР АПЕТИТ !!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар