Последователи

неделя, 23 февруари 2014 г.

Портокалопита




















Гръцки сиропиран сладкиш !

За кексовото тесто:

1 ч.ч. брашно (240 мл чаша)
2 ч.ч. пшеничен грис
1 пакетче бакпулвер
1 пакетче ванилена захар
Настъргани кори на 2 портокала
2 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. кисело мляко
½ ч.ч. олио
½ ч.ч. портокалов сок

За сиропа:

1 ½ ч.ч. вода
2 ч.ч. портокалов сок
2 ½ ч.ч. захар
Щипка канела

Първо си правим сиропа,като всички съставки за него ги слагаме в тенджера и варим 8 минути.
В купа смесваме брашното,гриса,бакпулвера,ванилената захар и настърганите кори на 2 портокала.
В отделна купа разбиваме яйцата със захарта на пухкав крем.Добавяме киселото мляко,олиото и портокаловия сок.Към получената смес прибавяме смесените сухи съставки и разбъркваме с помощта на шпатула до хомогенно гъсто тесто.
Намазняваме правоъгълна тава с размери не повече от 25/35 см и изсипваме сместа в нея.
Печем в предварително загрята фурна за 45-50 минути до златисто кафеникав цвят.
Пет минути след изваждането му от фурната,го нарязваме на квадратни или правоъгълни парчета.Изстиналия и нарязан сладкиш, поливаме със  студения сироп с черпак,като наливаме два черпака и след като се абсорбира от сладкиша наливаме други два и така да изчерпване.
Сладкишът се сервира студен.

                                                ДА ВИ Е СЛАДКО !!!

3 коментара:

  1. Много обичам портокалопита, много хубава рецепта, браво!

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотен сладкиш, ще си запиша рецептата му!
    Поздрави и хубав ден, Маги

    ОтговорИзтриване
  3. мария сладкиш е на бис.браво

    ОтговорИзтриване