Последователи

неделя, 6 юли 2014 г.

Вита баница с мая и сирене



















За тестото:
3 яйца (без единия жълтък)
1 с.л.сол
1с.л. захар
300мл. прясно мляко
1 с.л. кисело мляко
6 с.л. олио
1 п. суха мая
700 гр брашно

За плънката:
300 гр сирене
100 гр разтопено масло
50 гр масло на парчета за отгоре

Замесваме меко тесто от продуктите за него (те трябва да са на стайна температура ,а млякото леко затоплено) и оставяме да втаса на топло.
Втасалото тесто разделяме на 8 равни части.От тях оформяме топчета и ги намазваме с олио
(за да не хванат коричка) и ги оставяме да си починат за 15 минути.

Намазняваме плота (на който ще точим)с малко олио.Разточваме с точилка всяко топче на възможно най-тънка кора.С помощта но четка, намазваме кората с масло и разпределяме равномерно сиренето.Навиваме на руло , а рулото завиваме в средата на намазана с масло тава във формата на охлюв.Така процедираме с всички топчета.


Вече оформена ,оставяме баницата да втаса за 30 минути,след което я намазваме с жълтъка разбит с 1 с.л. олио.Разпределяме отгоре парченца масло и печем първо на 150 градуса докато се надуе ,а после на 180 градуса до приятен загар.


                                                           ДОБЪР АПЕТИТ !!!

3 коментара: