Последователи

събота, 2 август 2014 г.

Сечена катмер баница





















За тестото:
1 яйце
1 с.л. сол
2 с.л. олио
400 мл топла вода
Около 700 гр брашно
Твътда мазнина(мас, масло) за мазане
150 гр сирене за плънка

От пресятото брашно,солта,яйцето ,олиото и водата замесваме гладко и еластично тесто.Поставяме го на набрашнен плот,разделяме на две еднакви части.Оформяме две топчета които поръсваме с брашно и оставяме да се отпуснат за 20 минути.
Нагряваме мазнината(при мен е смес от мас и масло).Взимаме едното топче и с помощта на точилка го разточваме на кора с дебелина 0,5 см.Поставяме голяма купа в средата и разрязваме останалата част на 12 трапецовидни листа.

Премахваме купата и намазваме кръга  с мазнина.

Започваме с налагането на трапецовидните листа като теглим с ръка всеки лист върху намазания кръг един по един.Между всеки лист мажем с мазнина.

Поставяме полученото слоесто топче в чиния и  прибираме в хладилник за да стегне мазнината.

Така процедираме и с второто топче.След като приключим с него прибираме в хладилник.
Вземаме първото слоесто топче и поставяме върху набрашнен плот.Разточваме (може и с точилка или с ръце) на кора с размера на тавата в която ще печем баницата (при мен 32 см).
Поставяме кората в подмазаната с мазнина тава и поръсваме натрошеното сирене равномерно.

Разточваме и другото топче по същия начин и полагаме върху сиренето.
Вече оформената баница нарязваме на квадрати и с четката  намасляваме отгоре.

Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 35-40 минути.
Изпечената баница покриваме с алуминиево фолио и кухненска кърпа над него.

Сервира се топла със студено кисело мляко,айран или по избор……



                                                          ДОБЪР АПЕТИТ !!!

6 коментара:

  1. Чудесна и различна рецепта за баница !:)

    ОтговорИзтриване
  2. Колко време, горе-долу, преседяват топчетата в хладилника? С удоволствие ще я направя! :)

    ОтговорИзтриване
  3. благодаря за рецептата
    ще се пробва непременно

    ОтговорИзтриване
  4. Napravix banizata.Spazix tochno rezeptata.Stana suxa i tvarda.Pomognete s dopalnitelen savet i obiasnenie.Shte chakam.Predvaritelno blagodaria.

    ОтговорИзтриване
  5. Тестото трябва да е меко не твърдо, а мазнината повечко около 300 мл.,при спазване на тези условия няма как да не ви се получи :) поздрави и успех в направата :)

    ОтговорИзтриване
  6. Blagodaria.Shte opitam otnovo.Lek den.

    ОтговорИзтриване