Последователи

събота, 2 август 2014 г.

Освежаваща торта с йогурт и праскови





















За основата:
250 гр смлени бисквити „Роден край”
125 гр масло

За крем праскова:
½ кг обелени и почистени праскови
300 гр цедено кисело мляко
5 с.л. мед
100 гр захар
2 пак. Желатин

За карамелизирани праскови:
250 гр обелени и нарязани на дебели резени праскови
30 гр масло
50 гр захар
30 гр коняк
Карамелен сироп


За основата:
В дълбока метална купа разтопяваме маслото.Към него добавяме смлените бисквити и разбъркваме до хомогенност.Поставяме бисквитената смес на дъното на скопчаваща се форма (22-24 см).Притискаме с лъжица сместа към дъното ,заравняваме и поставяме в хладилник.

За крем праскова:
Разтваряме желатина в студена вода,а след това и на водна баня и оставяме да се охлади.
В блендер пасираме прасковите на пюре,прехвърляме ги в купа с меда, захарта и цеденото мляко и с миксер разбъркваме добре.Прибавяме охладения желатин и отново разбъркваме.
Изсипваме готовия крем върху бисквитения блат и поставяме в хладилник да стегне.

За карамелените праскови:
В тефлонов тиган на умерена температура, слагаме маслото и захарта.Бъркаме докато захарта се разстопи а маслото леко препържи.
Добавяме прасковените резени и разбъркваме внимателно  докато резенчетата поомекнат.
Добавяме коняка и варим докато се изпари.
След като тортата стегне добре,разкопчаваме тортата в подходяща чиния.

Гарнираме с карамелените праскови и поръсваме с карамелен сироп.

                                                 ДА ВИ Е СЛАДКО !!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар