Последователи

вторник, 19 август 2014 г.

Питка "Цвете"




















За тестото:
2 яйца+1 белтък
500 мл прясно мляко
3 с.л. кисело мляко
5 с.л. олио
1 с.л. сол
2 с.л. захар
1 пакетче суха мая
1 кг брашно

За намазване:
1 жълтък
1 с.л. олио
1 с.л. прясно мляко


Замесваме средно меко тесто от продуктите за него.Оставяме го за около час да втаса.Разделяме тестото на 10 равни части и оформяме на топки които редим върху набрашнена повърхност.Разточваме 4 от тяхна кори с големина на чиния и редим една върху друга в тавата в която ще печем питката,предварително застлана с хартия за печене.Между корите подмазваме леко с олио.

Разрязваме ги по диаметър на 8 триъгълника,но не до края на кръга.В средата на всеки триъгълник правим прорез за да промушим ъгълчето през него.

Така процедираме с всички триъгълничета.

Разточваме още 4 топки, и отново една върху друга с подмазване.Разрязваме по диаметър на 8 триъгълника но този път до края.Правим прорез на всеки от тях.

Промушваме ъгълчето на триъгълника през прореза и ги редим шахматно на долните „листенца”.

Деветата топка разточваме на кора с дебелина 0,5 мм и разрязваме на лентички ,които преплитаме на плет.Поставяме десетата топка в средата на питката и покриваме с плетеницата.

Оставяме питката да втаса за около 35-40 минути,намазваме с жълтъка и печем в предварително загрята фурна на 180 градуса.
Когато придобие желания от нас загар покриваме я с фолио а за готовността проверяваме с клечка за зъби.

Тази питка направих за Прощъпулник  но с 9 топки,като петичките са от солено тесто без мая.




4 коментара:

  1. Здравейте, питката изглежда страхотно. Тъй като съм съвсем начинаеща в месенето, бихте ли казали в каква поредност слагате продуктите, за да замесите тестото. А също и фолиото се слага на вече готовата питка или се допича с него, след достигане на желания загар. Благодаря :)

    ОтговорИзтриване
  2. Радвам се,че Ви е харесала :) Затопляте малко прясното мляко,добавяте към него,киселото мляко и олиото.В друга купа разбивате за малко яйцата и към тях добавяте сместа от млеката и олиото.Пресявате брашното и правите кладенче,в него пускате солта и захарта.Добавяте сухата мая а после и млечно-яйчната смес.Замесвате не много меко тесто (но не и твърдо).
    А фолиото,след като при печенето добие загара който Ви харесва,слагате го върху питката за да не загори съвсем докато се доопича.А дали се е опекла,проверявате с клечка за зъби.След като забиете клечката в питката,тя трябва да излезе суха а не с тесто.Надявам се,да съм Ви била полезна :) Наслука!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за бързия отговор. А приблизително за колко време се изтича питката?

      Изтриване
    2. За около 35 -40 минути, но все пак зависи от Вашата фурна как пече :)

      Изтриване