Последователи

неделя, 2 ноември 2014 г.

Сиропиран кекс





























Продукти :

3 яйца
250 гр захар
150 гр масло на стайна температура
2 ванилии
1 щипка сол
200 гр кисело мляко
250 гр самонабухващо брашно за кекс
3 с.л. какао
5 с.л. гореща вода
Пудра захар за поръсване

За сиропа:
1 ч.ч. вода
½ ч.ч. захар
2 с.л. портокалов сок
2 с.л. мед

Започваме с приготвянето на сиропа.В метална купа поставяме всички съставки за него и варим седем минути от момента на завирането.Оставяме готовия сироп настрани да изстива.
Загряваме фурната на 170 градуса.Намазняваме и набрашняваме леко формата за кекс.
В купа разбиваме с миксер яйцата,захарта,мекото масло,ванилиите и щипка сол.Разбиваме сместа на висока степен на миксера за около 4-5 минути или докато се стопи захарта.Прибавяме киселото мляко и разбиваме за още 3-4 минути.Накрая добавяме брашното като с помощта на шпатула разбъркваме до еднородна смес.
В по малка купа разтваряме какаото в горещата вода.Добавяме ¼ от ваниловата смес и разбъркваме добре.
В кексовата форма последователно редуваме ванилова и какаова смес.С лъжица правим леки въртеливи движения вътре в сместа за да стане нашият кекс още по шарен.Печем в предварително загрятата фурна на 170 градуса за около 50 минути или проверяваме с клечка (до суха клечка).

Готовия изпечен и горещ кекс поливаме равномерно с помощта на лъжица със студения сироп.
Охладения кекс изваждаме от формата в подходяща чиния и поръсваме леко с пудра захар.


                                                              ДА ВИ Е СЛАДКО !!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар