Последователи

петък, 24 април 2015 г.

Шоколадов сладкиш "Мравуняка"



Продукти
За кекса:
125 гр масло
120 гр захар
80 мл прясно мляко
50 мл коняк
4 яйца
300 гр брашно
Щипка сол
1 бакпулвер
2 ванилии
150 гр шоколадови пръчици

За сиропа:
350 гр захар
280 мл вода
1 пръчка канела

За крем-глазура:
120 гр масло
130 гр захар
20 гр какао
35 гр нишесте
400 мл прясно мляко
1 ванилия

За украса:
50 гр шоколадови пръчици

Започваме със сиропа,като в тенджера прибавяме съставките за него и я поставяме на котлона.
След като заври,отнемаме от огъня и го оставяме настрани да изстива,до момента в който ще ни е нужен.
Всички продукти за кекса да са на стайна температура.
В купа смесваме пресятото брашно с бакпулвера,солта и шоколадовите пръчици и разбъркваме добре.Оставяме настрани до момента в който ще ни потрябват.
В купа с миксер разбиваме маслото и захарта.Добавяме яйцата едно по едно при непрекъснато разбиване.Добавяме прясното мляко,коняка и ванилията и дотук с миксера.Прибавяме смесените сухи съставки и с шпатула разбъркваме бавно и внимателно.Сипваме сместа в намаслена и набрашнена квадратна тавичка.

Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 50 минути.
Щом изкараме горещия кекс от фурната,правим няколко прореза с нож и веднага сиропираме с вече изстиналия сироп.Оставяме настрани да се охлади а през това време си правим крем-глазурата.


Отделяме 100 мл от прясното мляко и в него размиваме нишестето и ванилията.Останалото мляко сипваме  в тенджерка и го сваряваме на бавен огън.Добавяме захарта,маслото  и какаото и бъркаме докато се разтворят.Към врящото мляко, прибавяме и разтвореното в отделеното  мляко нишесте и бъркаме енергично само в една посока,до сгъстяване на крема.

Разстиламе крема върху сиропирания сладкиш и оставяме да се охлади и стегне.За украса поръсваме с шоколадови пръчици.


                                                          ДА ВИ Е СЛАДКО !!!

3 коментара: