Последователи

неделя, 5 юли 2015 г.

Сиропиран кейк с череши

Продукти:
500 гр цедено мляко
2 ч.ч. захар (чашата 250 мл)
5 яйца отделно белтъци от жълтъци
2 ванилии
1 к.л.хлебна сода
3 ч.ч. пресято брашно смесено с 1 бакпулвер
Настъргана кората на 1 лимон
1 ч.ч. череши

За сиропа:
2 ч.ч. вода
3 ч.ч. захар
Няколко капки лимонов сок

С миксер, разбиваме белтъците с щипка сол на гъста пяна и оставяме настрани.
В друга купа слагаме захарта и 2/3 от цеденото мляко и разбиваме.Останалото мляко разбъркваме със содата и добавяме към сместа.Прибавяме  жълтъците един по един и разбиваме добре.Сипваме ванилийките,настърганата лимонова кора а брашното добавяме на лъжички -една по една,при непрекъснато бъркане с шпатула.Накрая добавяме разбитите на пяна белтъци, като бавно и внимателно разбъркваме до хомогенна смес.Изсипваме сместа в намаслена и набрашнена форма за кекс.Почистваме черешите от костилките и овалваме в 2 ч.л. брашно.Разпределяме ги върху кексовата смес и леко разбъркваме за да се потопят в сместа.Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около час.

Оставяме готовия кекс, да се охлади много добре и си приготвяме сиропа.Слагаме в тенджерка водата ,захарта и няколко капки лимонов сок.Варим сиропа 5 минути.Заливаме охладения кейк с горещия сироп,така докато поеме цялата течност.След като отново се охлади кейка,обръщаме в подходяща чиния и сервираме.




ДА ВИ Е СЛАДКО !!!

2 коментара:

  1. Колко е голяма формата за кекс за това количество продукти ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Обикновена форма за кекс :) не е от най-големите !

      Изтриване