Последователи

неделя, 2 август 2015 г.

Божествена еклер торта

За тестото:
240 мл вода
70 гр краве масло
1 щипка сол
100 гр брашно
4 яйца

За яйчно-млечния крем:
2 яйца
300 гр захар
1 л прясно мляко
120 гр брашно
1 ампула ванилия
100 мл течна сметана

За сметановия крем:
200 мл течна сметана
3 с.л. пудра захар

За глазурата:
100 мл течна сметана
100 гр шоколад
50 гр краве масло

Започваме с млечния крем.Разбиваме яйцата с част от захарта до побеляване.Добавяме брашното,доливаме 1/3 от млякото и разбиваме до хомогенна смес.Останалото мляко  със захарта слагаме на котлона да загрее за около 5 минути.Сипваме яйчната смес  към топлото ,но не горещо мляко и бъркаме енергично до сгъстяване на крема.Отнемаме от котлона и завиваме със стреч фолио,оставяме настрани да се охлади напълно.Разбиваме с миксер сметаната и към нея при непрекъснато бъркане  добавяме на дози изстиналия крем и ванилията.
Приготвяме си пареното тесто.В тенджера слагаме водата,маслото и щипка сол да заврат.Изсипваме наведнъж пресятото брашно във врящата вода и енергично бъркаме докато получим еднородна топка тесто.Оставяме тестото да се охлади и прибавяме едно по едно яйцата при непрекъснато бъркане.Изсипваме тестото в  правоъгълен или квадратен съд (тава),(моята е с размер 28/20 см) и разпределяме равномерно с помощта на лъжица.Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за около час.
За глазурата :
Загряваме сметаната,пускаме натрошения шоколад и маслото в нея и бъркаме до еднородна  и  гладка смес.
За сметановия крем:
Разбиваме сметаната е пресятата пудра захар на гъст и пухкав крем.

Започваме сглобяването на тортата по следния ред : върху изстиналия еклер –блат разстиламе равномерно яйчно-млечния крем и заравняваме добре,следва сметановия крем и накрая изстиналата глазура.

Добре е да приготвим предния ден тортата за да стегнат добре кремовете и глазурата.




                                                     ДА ВИ Е СЛАДКО !!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар