Последователи

понеделник, 10 август 2015 г.

Универсално тесто


Продукти:

2 яйца
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
500 мл прясно мляко
3 с.л. кисело мляко
1 бакпулвер
½ кубче прясна мая (21гр)
1 кг брашно

1 вид-сладко тесто: +2 с.л.захар
2 вид-солено тесто: +1 ч.л. сол

Всички продукти са на стайна температура.
Разтваряме маята с захарта в 200 мл топло мляко и оставяме да шупне.
Пресяваме брашното и в него добавяме солта и бакпулвера.Разбъркваме тази суха смес и правим кладенче.В него слагаме яйцата,останалото топло прясно мляко, киселото мляко,шупналата мая и сол или захар ако е необходимо според вида на тестото което правим.
Замесваме меко тесто.Намазняваме съда в който ще втасва тестото и отгоре самото тесто с малко олио. Завиваме със стреч фолио и плътна памучна кърпа и оставяме да втасва докато удвои обема си.
Тук е мястото да кажа че тестото може да се съхранява в хладилник в найлонова торба  и издържа до 7 дни.
Това тесто е чудесно за сладки или солени печива, в зависимост от това което желаем да приготвим.
Солени печива-пица,

месеница,

питка със сирене,

солени кифлички,

мекици.


Сладки печива-сладки кифлички,понички,

питки.


                                                            УСПЕХ !!!

1 коментар: