Последователи

петък, 11 септември 2015 г.

Ябълков щрудел


Продукти за тестото:

600 гр брашно
125 гр масло
250 мл прясно мляко
1 яйце
1 равна ч.л. сол
3 суп.л. захар
21 гр прясна мая или 1 пак. Суха мая
Настъргана кора от 1 лимон

Плънка:
1,500 кг ябълки
150 гр захар
30 гр грис
1 ч.л. канела


Първо си приготвяме плънката.Настъргваме на едро ренде почистените и обелени ябълки.Поставяме ги в тенджера заедно със захарта и ги слагаме на огъня да заврат.Варим докато сока им се изпари и ги снемаме от огъня.Прибавяме гриса и канелата,разбъркваме добре и оставяме настрани да се охлади напълно.
Замесваме меко тесто от продуктите за него,оставяме го да втаса завито със стреч фолио и кърпа за около час.След което разделяме на две равни топчета.Върху пергаментова хартия,разточваме едното топче на правоъгълна кора ,като отляво и дясно на кората разрязваме на срещуположни лентички с ширина 1 см а в средата слагаме половината плънка.

Кръстосваме лентите,  една от ляво една от дясно ги редуваме върху плънката.Така процедираме и с другото топче.Преместваме вече оформените щрудели в квадратна тава,заедно с хартията за печене.Оставяме да втасват за около 30 минути,след което мажем с разбит жълтък с 1 суп.л.прясно мляко.Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 35-40 минути. Изваждаме щруделите от фурната и ги завиваме за около 10 минути с чиста кърпа,след което поръсваме с пудра захар.



                                                               ДА ВИ Е СЛАДКО !!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар