Последователи

вторник, 22 септември 2015 г.

Памук погача


Тази погача, безусловно  отговаря на името си „памук”.Беше хит 2014 година но така и не я направих.За рождения ден на внука си Веселин трябваше да направя погача и реших че ще е тази.Рецептата взех от блога „ЧЕРПАК С МЕРАК” на Зиче! И така:

Продукти:

1 ч.ч.(240 мл) топло прясно мляко
1 ч.ч.(240 мл) топла вода
1 ч.ч.(240 мл) олио
5 с.л. захар (аз сложих 3 с.л.)
1 с.л. равна сол
20 гр прясна мая
Около 800 гр брашно

За намазване:
1 жълтък
1 с.л. олио или прясно мляко

В топлата вода добавяме 1 с.л. захар и разтваряме маята в нея.Покриваме с чиста кърпа и оставяме така за 10-15 минути.Пресятото брашно, смесваме със солта и правим кладенче.В него добавяме останалата захар,топлото мляко,олиото и втасалата мая.Замесваме меко тесто.
Разделяме тестото на 2 топки и разточваме на тънко на квадратна кора.Разрязваме кората на малки и дълги триъгълници.Навиваме  малки симпатични кифлички.

Редим кифличките в тава (28см) покрита с хартия за печене.Включваме фурната на 50 градуса и поставяме тавата в нея.

Оставяме така,докато погачата удвои обема си за около час.


Намазваме с разбития жълтък и поръсваме със сусам.Печем на 180 градуса за около 40-50 минути.

1 коментар: