Продукти за тестото:
1 яйце+1 белтък
(единия жълтък за намазване)
300 мл топло мляко
3 с.л. разтопено масло
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
20 гр прясна мая
600 гр брашно
За плънка:
300 гр сирене
1 яйце
100 гр разтопено масло
В купа смесваме топлото мляко, захарта и маята и
разбъркваме да се разтворят.Завиваме с кърпа и оставяме настрани.
В голяма купа смесваме пресятото брашно със
солта.Добавяме предварително разбитите яйце,белтък и олио.Прибавяме и
шупналата мая.Замесваме меко ,нелепнещо
по ръцете тесто ако е нужно добавяме още малко брашно.Завиваме с кърпа и
оставяме настрани за около час или докато удвои
обема си. През това време си подготвяме плънката,като смесваме
натрошеното сирене с яйцето.Разтопяваме маслото и постиламе тавата с хартия за
печене.Разделяме втасалото тесто на четири топки,които разточваме на четири
листа с диаметър 25-30 см.
Подреждаме трите листа един върху друг,като всеки лист
намазваме с масло и разстиламе 1/3 от плънката.Последния лист поставяме като
капак отгоре и разточваме всички заедно
на кора с диаметър 40-45 см.
Нарязваме на ивици които усукваме една по една и
редим в тавата една до друга.Намазваме баницата с разбитото с мляко яйце и
поставяме в предварително загрята на 180 градуса фурна.Печем до златисто.
ДОБЪР АПЕТИТ !!!
Преди печене трябва ли да втаса?
ОтговорИзтриванеПреди печене НЕ втасва,оформяме,намазваме с жълтък и веднага печем в загрятата вече фурна :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за отговора! Днес я направих точно по рецептата, стана чудесна и вече я няма...
ОтговорИзтриванеВ рецептата пише масло, но после се казва олио. Има ли голяма разлика, или каквото имаме вкъщи?
ОтговорИзтриванеДа има разминаване в рецептата :) както с масло така и с олио става,но с масло е по вкусно :)
ОтговорИзтриванеМного вкусно стана! Благодаря за споделената рецепта!
ОтговорИзтриванеИзглежда фантастично вкусна... :)
ОтговорИзтриванеИ наистина е вкусна,аз я пробвах вече,така приятен вкус на масълце,сиренце мммм 😊
ИзтриванеБаницата може ли да се сиропира
ОтговорИзтриване