Последователи

понеделник, 12 октомври 2015 г.

Обикновена (обща) туршия



Най-обикновена туршия,която се прави в бидон и издържа цяла зима! Без стерилизация,без аспирин!

Продукти:
зелени домати
корнишони
моркови
карфиол
чушки върхари
4-5 глави чесън
2-3 корена хрян
Връзка кервиз
20гр синап
Готварска сол
Вода

Карфиолът накъсваме на едри цветчета,доматите надупчваме с вилица на 2-3 места а чушките срязваме с нож в долния край.Чесъна разделяме на скилидки но неолющен.Измиваме зеленчука и го редим в бидона мешано т.е. от всичко по малко.Синапа и кервиза слагаме най-отгоре.В кофа измерваме 10 литра вода и слагаме 400 гр сол.Бъркаме докато се разтвори солта и изливаме саламурата в бидона.И така докато се напълни бидона със саламура.Накрая поставяме обръч от лозови пръчки,за  да притиска зеленчука  да не се показва на повърхността.
След третия ден от заливането на туршията,започваме да претакаме саламурата или за по лесно надуваме я с маркуч т.е. поставяме единия край на парче маркуч в саламурата а с другия духаме с уста,докато я разбълбукаме добре.И така всеки ден ,по веднъж на ден докато „втаса”така както я обичаме.След като „втаса” туршията разтваряме натриев бензоат в саламурата.На 1 литър от обема на бидона -1 грам т.е. ако бидонът ни е 35 литра ,слагаме 35 грама бензоат.
Претакаме още 2-3 дни и до там ……J добър апетит!!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар