Последователи

сряда, 4 ноември 2015 г.

Сиропиран тиквеник

Продукти:
500 гр кори за баница
200 мл олио (масло) или смес от двете

За сухата смес:
5 суп. л. грис
10 суп. л. захар
1 ч.л. канела
150 гр счукани орехи

За тиквата:
1 кг тиква
3 суп. л. захар
1 ванилия или ванилена захар

За сиропа:
300 гр захар
300 мл вода

В купа, смесваме сухите съставки и оставяме настрани докато ни потрябват.Настъргваме тиквата,добавяме захарта за нея и ванилията.Слагаме на огъня и варим докато омекне и се изпари сока,това става за 10-15 минутки.
Вземаме една кора,намазваме леко с масло и поръсваме с 2 с.л. от сухата смес.Вземаме втора кора и поставяме върху първата.Намазваме с мазнина и отново поръсваме с 2 с.л. суха смес.
Вземаме трета кора, намазваме с мазнина и поръсваме с тиква,която преди това сме разделили мислено на пет,защото ще правим пет рула.

Завиваме на руло и поставяме в намазнена правоъгълна тава.Така процедираме със всичките кори.Нарязваме тиквеника на малки парчета и поливаме с останалата мазнина.

Печем на 180 градуса  в продължение на 30 минути.Изпечения тиквеник оставяме да се охлади.През това време си правим сиропа.
В купа слагаме водата и захарта и поставяме на огъня да поврът 5 минути.С горещия сироп заливаме вече охладения тиквеник.Оставяме да изстине и сервираме.


                                                                 ДА ВИ Е СЛАДКО !!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар