Последователи

събота, 11 юни 2016 г.

Моята тайна при варенето на Великденските яйца


Първото яйце, снесено в полога за деня, се боядисва в червено и се прави кръст върху челата на децата и останалите членове на семейството с него.

Това яйце се сварява и боядисва в червено първо и отделно от останалите.С него се подменя миналогодишното яйце, което е стояло пред иконата на Богородица в дома ни,за да носи здраве,радост и щастие на неговите обитатели.

Споделям моите правила и тайни за правилно боядисване на яйцата:

1. Най-напред избирам здрави и чисти яйца.

2. За постигане на по-светли цветове избирам бели яйца, а за по-наситени цветове - тъмните яйца.

3. Почиствам добре яйцата,едно по едно с кърпа напоена с оцет.

4. Яйцата трябва да са на стайна температура, поне 3-4 часа преди това да сме ги извадили от хладилника.

5. Приготвям си голяма и широка тенджера ,на дъното на която поставям памучна кърпа, подреждам яйцата на един ред, едно до друго.

6. Наливам вода чешмяна,така че да е два пръста над тях.

7. Поръсвам с 2- 3 супени лъжици сол(сварените яйца със сол се белят по- лесно) и поставям метална лъжица хоризонтално над тях (металът поема допълнителната топлина),за да не ми се счупят яйцата по време на варене.

8. Варя яйцата на бавен огън за повечко време, 10-12 минути горе- долу.

9. Изваждам яйцата от тенджерата с решетъчна лъжица едно по едно и поставям в боята, в която ще оцветявам,приготвена според указанията на опаковката.

10. Боядисаните яйца нареждам върху застлана кухненска хартия на разстояние докато изсъхнат.

11. Едно по едно гланцирам с напоена мека кърпичка с олио. 

12. Подреждам яйцата във Великденската си декоративна кошничка.



Няма коментари:

Публикуване на коментар