Последователи

неделя, 28 август 2016 г.

Чаена торта


Пухкав пандишпан,ефирен домашен крем и вкусен шоколадов ганаш.....подходяща за следобеден студен или горещ чай ! Опитайте !!!

За Блата:
5 яйца
150 гр захар
180 гр пресято самонабухващо брашно
2 ванилии
тава 24 см

за Крема:
500 мл прясно мляко
100 гр захар
2 ванилии
1 яйце
3 жълтъка
20 гр нишесте
20 гр брашно
щипка сол

За Сиропа:
150 гр захар
150 гр вода
1 с.л. мед

За Ганаша:
170 гр млечен шоколад
170 мл сметана
1 с.л. мед



Започваме с крема.Слагаме млякото да заври и добавяме към него ванилиите.
В отделна купа разбиваме с телена бъркалка яйцето,жълтъците ,захарта и щипка сол.Пресяваме нишестето и брашното при яйчената смес и разбъркваме добре.Свареното и леко охладено (не горещо) мляко бавно се добавя в яйчената смес при непрекъснато бъркане.След като се сгъсти крема,прехвърляме го в друга купа и завиваме с стреч фолио за да не се образува кора.
За кековото тесто,разбиваме яйцата със захарта с миксер на пухкав крем.Добавяме ванилиите и пресятото брашно и с шпатула бавно и равномерно в една посока разбъркваме.В тава 24 см,постлана с хартия за печене изсипваме сместа.Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20-25 минути.Готовия блат разделяме хоризонтално на две равни половини.
Поставяме продуктите за сиропа в тенджера и 2 минути след като заври,сваляме и го оставяме да се охлади.
Сиропираме единия блат с половината сироп.
Разпространяваме крема върху сиропирания блат,който преди това сме разбъркали добре.
Полагаме върху крема втория блат,сиропираме с останалия сироп.
За ганаша,поставяме продуктите за него в тенджера и бъркаме докато се разтопи шоколада  и се слеят продуктите до хомогенна смес.
Оставяме ганаша настрани да се охлади и леко сгъсти.Полагаме го върху вече сглобената торта и поставяме тортата в хладилник.
Добре е да престои десетина часа там преди консумация.


                                                     ДА ВИ Е СЛАДКО !!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар