Последователи

вторник, 30 август 2016 г.

Карамелен ябълков пай


Тази основа за пай, е по предпочитана от мен от масленото тесто !
Има много по малко масло,по мека е и по -лека, а и много лесна за изпълнение!

Продукти за основата:

2 яйца
100 гр захар
100 мл прясно мляко
половин бакпулвер
1 ванилена захар
150 гр брашно
80 гр масло
кората на 1 лимон

За плънката:

4 големи и сладки ябълки
30 гр масло
50 гр захар
1 пакетче ванилия
1 ч.л. канела
1 с.л. ром
20 гр кокосови стърготини

Сметанов крем за украса

Започваме с основата,защото тя трябва да е студена при пълнеж.
Разбиваме яйцата със захарта и ванилената захар на пухкав крем.
Добавяме лимоновите кори и разтопеното (студено) масло при непрекъснато бъркане.
Добавяме млякото а след това пресятото брашно с бакпулвера, разбъркваме бавно с помощта на шпатула.
Изсипваме  сместа в подмазана с масло специална тавичка за пайове ( с леко издигнато дъно).

Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20-25 минути.
Обръщаме основата за пай в подходяща чиния или поднос да изстива.

Започваме с ябълковата плънка.
Обелените и изчистени ябълки нарязваме на малки парченца.
В средна по големина тенджерка разтопяваме маслото на силен огън.
Добавяме захарта и две минути изчакваме без да бъркаме след което изсипваме ябълките и разбъркваме за да се покрият с карамела.
Добавяме ванилията,канелата и рома и отново разбъркваме.
Изключваме котлона и ти оставяме за още 5 минути като разбъркваме периодично.
Добавяме кокосовите стърготини,разбъркваме и изсипваме в вече студената основа.


Украсяваме със сметанов крем и кокосови стърготини.
Моите кокосови стърготини са карамелизирани, ползвах рецептата от Кулинарния блог на Maria Miteva-Christou - My Cooking Book Blog: http://www.mycookingbookblog.com/kak-se-praviat-karamelizirani-kokosovi-stargotini/
                                          ДА ВИ Е СЛАДКО !!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар