Последователи

вторник, 18 октомври 2016 г.

Вита и усукана баница с мая




Продукти за тестото:

2 яйца+ 1 белтък
6 с.л. олио
6 с.л. кисело мляко
400 мл прясно мляко
1 равна с.л.сол
около 1 кг брашно
40 гр прясна мая
1 пакетче суха мая

Още:

100 гр меко масло за намазване на листата
400 гр сирене за поръсване на листата
1 жълтък +1 с.л. прясно мляко за намазване на баницата

В дълбок съд пресяваме 900 гр брашно и прибавяме солта.
В друг съд затопляме леко млякото и разтваряме в него прясната мая.
В трети съд разбиваме яйцата + белтъка, добавяме киселото мляко и олиото,разбъркваме добре.
Яйчената смес добавяме към млякото с разтворената в него мая и отново разбъркваме.
Сипваме получената смес към брашното, добавяме сухата мая и замесваме меко тесто.Ако тестото все още лепне по пръстите, прибавяме по малко брашно.Когато тестото спре да ни се лепи по пръстите, спираме да добавяме брашно.Тестото трябва да е много меко.
Оставяме на топло докато удвои обема си.Втасалото тесто размесваме и разделяме на 4 еднакви топки.

Всяка топка тесто, разтваряме (с ръце) на правоъгълен лист с дебелина не повече от 1 см.
Намазваме първия лист с част от маслото и поръсваме с част от натрошеното сирене.
Така процедираме и с втория и третия лист и ги полагаме един върху друг.Последния лист ни служи за "капак" ,нито го мажем ,нито го поръсваме със сирене.Така оформения пласт, раздърпваме бавно и внимателно към всички посоки,докато получим по-голям лист с размер не повече от 30 на 40 см.
Натискаме и оформяме с длани, за да изкараме въздуха из между листата.Изрязваме по 1 см от всяка страна на листа, и го разделяме на 4 равни ленти.

Първата лента усукваме без да разтягаме и увиваме на охлюв в средата на намазана с масло тава с размер 32 см в диаметър.

Останалите три ленти усукваме и редим около първата.Накрая усукваме изрязаните краища един по един и ги прибавяме за край на витата баница.

Намазваме баницата с разбития жълтък с мляко и оставяме на топло не повече от половин час.
Печем в предварително нагрята фурна на 180 градуса, за около 45 минути.


Баницата е много,мека и сочна и е подходяща както за закуска така и за вечеря. С една дума, ФАНТАСТИЧНА !!!

                                           ДОБЪР АПЕТИТ !!!


Няма коментари:

Публикуване на коментар