Последователи

събота, 1 октомври 2016 г.

Питка със сирена




Необходими продукти за тестото:

2 яйца
2 ч.ч. топло прясно мляко
1 ч.ч. олио
1 равна с.л. сол
2 с.л.захар
20 гр мая
Брашно колкото поеме

За плънката:
100 гр твърдо сирене
100 гр сирене крема
3-4 с.л. олио

За намазване - 1 яйце + 1 с.л. прясно мляко
За поръсване - микс от семена

Замесваме меко,нелепнещо тесто от продуктите за него,като брашното прибавяме по малко и когато тестото спре да лепне по пръстите,спираме да добавяме.Оставяме го да втаса на топло за около 30 минути.
Втасалото тесто размесваме и разделяме на две части,като едната да е малко по-голяма от другата.

Разточваме по-голямата част на лист по-голям от диаметъра на тавата която сме избрали.Разпределяме предварително смесената плънка според диаметъра на тавата.Разточваме и по-малката част от тестото на лист не по-голям от диаметъра на тавата.
Диаметъра на тавата определяме в зависимост от нашите предпочитания,ако искаме по-тънка питка,тавата трябва да е с по голям диаметър.Ако искаме по-дебела питка избираме тава с по малък диаметър, аз избрах втория вариант и тавата ми бе 30 см в диаметър.
Подгъваме краищата на долния лист отгоре над втория и ги защипваме.Обръщаме вече оформената питка в подмазана с олио тава.

Разрязвяме на 12 триъгълника,намазваме с предварително разбитото яйце с мляко и поръсваме със семена.

Оставяме да втаса на топло за около 30 минути.Печем в предварително нагрята фурна на 180 градуса.


Много вкусна питка за закуска! ДОБЪР АПЕТИТ !!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар