Последователи

понеделник, 11 декември 2017 г.

Най-вкусната содена питка за Бъдни вечер


брашно  - 700 г
топла вода – 400 мл
сол – 1 ч.л.
бакпулвер – 1 бр.
сода бикарбонат – 1 ч.л.
оцет ябълков – 2 с.л.
олио – 3 с.л.

 
Пресейте брашното три пъти,  добавете солта и бакпулвера, разбъркайте да се смесят добре. В чаша смесете содата и оцета, след като шупнат ги добавете към брашното, заедно с олиото. При непрекъснато бъркане на струя добавете топлата вода и замесете меко тесто.
Тази стъпка е най-важната за сполучлива содена питка – месете тестото продължително след оформянето му или докато ,като му направите разрез в него да има мехурчета въздух. Оформете питка от тестото и я поставете в намазана с олио тавичка. Оставете тестото да престои 15 минути така за да се отпусне, преди да я поставите в фурната за печене, надупчете питката с вилица на повечко места. Поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна и печете за около 30-35 минути до лек златист загар. Намокрете тензух и изстискайте много добре, извадете опечената питка и я увийте с него, покрийте със суха кърпа и оставете така за около 10 минути.

Сервирайте топла, много мека и вкусна содена питка особено поръсена с шарена сол!



                                       ВЕСЕЛА КОЛЕДА!!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар